XÖE – LIVE IN MADRID

Joe West is een Amerikaanse singer-songwriter die met vrouw en dochter op een oude familieranch in Santa Fe, New Mexico woont. Hij brengt theatrale, door country en rock beïnvloede folkmuziek onder zijn eigen naam of onder het pseudoniem ‘Xöe’. Hij heeft in zijn muzikale carrière in totaal niet minder dan negen volwaardige studioalbums opgenomen waarvan “Blood Red Velvet” uit 2014 wellicht het bekendste is.

Hij heeft zich gedurende de laatste jaren vooral toegelegd op het creëren van een heuse rockopera “Time-Traveling Transvestite” en het schrijven van muziek voor films en televisieseries, naast het presenteren van een radioshow ‘The Intergalactic Honky Tonk Machine’. Voor het optreden in die rockopera transformeert Joe West zichzelf in de travestiet ‘Xöe Fitzgerald’ met knalgele pruik en zo staat hij nu ook afgebeeld op de hoes van het recent uitgebrachte album “Live In Madrid”.

Deze plaat werd al in 2007 opgenomen in ‘The Mine Shaft Tavern’, een historische club en ‘roadhouse’ in Madrid, niet de Spaanse hoofdstad maar wel een 150 inwoners tellend plaatsje in de buurt van Santa Fe in New Mexico. De muzikanten op dat podium waren naast Joe West ook Ben Wright, Noah Baumeister en Paul Groetzinger. De groep bracht er in totaal 15 liedjes, waarvan enkel het nummer “Laura” van ‘Scissor Sisters’ uit hun in 2004 verschenen debuutalbum en de David Bowie-klassieker “Heroes” die als afsluiter van het optreden wordt gebracht, zeer gesmaakte coverversies zijn.

Voor de sound van deze groep haalt Joe West inspiratie bij de glamrock uit de jaren ’70 toen groepen als ‘T-Rex’ en ‘Mott The Hoople’ of David Bowie zich met veel glitter en glamour aan hun publiek presenteerden om hun songs te brengen. In het nummer “Frank’s Time Travel Experiment” vertelt hij gewoon een verhaal dat gevolgd wordt door het uptemponummer “Frankie And The Time Machine”. Ook het op de video te beluisteren “I Got It All” staat op dit livealbum van ‘Xöe’ en verder tippen wij op de songs “Black Car” en de ballads “I Never Needed Love” en “Butterfly” als betere tracks op deze plaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Frogville Records

video